Kies je Perfecte Niche
Hoe kies je jouw niche?
Je hoort het overal: als je succesvol wilt zijn in je (social media) marketing, dan moet je een niche kiezen. En vervolgens laten ze het daarbij.
Maar hoe kies je dan een niche?! Leg het eens uit!
Al die goedbedoelde tips zijn leuk, maar er zit vaak zo weinig body aan. Je wordt ermee overspoeld, en dan is al die info soms gewoon echt overweldigend. Hierdoor raken ondernemers steeds verder verwijderd van zichzelf én hun niche..
Maar geen zorgen! In dit artikel zet ik het allemaal op een rijtje.
Begin bij jezelf
Voordat je je doelgroep kiest (of je product, dienst, bedrijfsnaam, kleurenpalet, of wat dan ook), is het allereerste wat je doet teruggaan naar de kern. Wie ben jij en waarom doe je wat je doet? Als je dit niet duidelijk hebt, dan zal niks flowen. Het duidelijk neerzetten van jouw missie en visie is de fundering van jouw onderneming. Toch merk ik heel vaak dat hier eigenlijk meteen al het grootste knelpunt zit bij ondernemers. Ze denken duidelijk te hebben waar ze voor staan, maar wanneer ik doorvraag blijkt dat toch niet het geval te zijn.
Als mens rollen we vaak in een beroep. Op jonge leeftijd moeten we al levensbepalende keuzes maken over het verdere verloop van onze carrière, en daarmee dus ook voor een groot deel van ons leven. Maar we weten allemaal donders goed dat we in onze tienerjaren nog helemaal niet doorontwikkeld zijn. Let’s be real, de meesten van ons zijn ons hele leven zoekende. Maar toch is de samenleving zo ingericht dat we tussen ons 14de en 18de levensjaar een richting moeten kiezen. Het is aannemelijk dat je iets heb gekozen om binnen een bepaald systeem te kunnen passen, en door anderen geaccepteerd te worden. Misschien werd je sterk beïnvloed door je ouders en heb je je keuzes daarop gebaseerd, of ben je misschien zelfs een familiebedrijf ingerold. Ging je mee met leeftijdsgenoten, en ben je een richting op gegaan waarvan je dacht dat het “cool” was? Of dat je er baangarantie mee zou krijgen of een fortuin zou verdienen?
Helaas hebben vorige generaties veel minder in hun opvoeding meegekregen om vanuit het hart en intuïtie te kiezen (en eigenlijk gebeurd dat nog steeds te weinig). Ik ben zelf een Millenial, en hoewel ik met een liberale Amsterdamse vader de vrijheid had om mezelf te zijn, kreeg ik zeker niet vanuit huis mee hoe het is om vanuit het hart te leven.
En dus kom ik het eigenlijk elke keer tegen dat ondernemers niet weten wat hun Waarom is — zelfs niet binnen de wellness- en holistische industrie waarin ik werk. Iemand is een therapeut of coach, of een breathwork facilitator, of een tarot-reader, en als ik ze vraag waarom, dan weten ze daar geen antwoord op te geven. Dus vraag ik door, en dit kun je ook voor jezelf doen. Het beste is om dit op te schrijven.
Oefening: wat is jouw Waarom?
Waarom heb je dit beroep gekozen? Omdat je er bijvoorbeeld voldoening uit haalt om anderen te helpen? Of omdat je financiële veiligheid wilt? Misschien heeft iets jou geholpen en wil je dat met anderen delen? Allemaal mooi! Vraag nu nog een keer aan jezelf: waarom? Waarom vind ik het belangrijk om anderen te helpen? Waarom wil ik financiële veiligheid? Waarom voel ik een drive om deze kennis te delen? En nu nog een keer: waarom? Ik vind het belangrijk om anderen te helpen, omdat ik het altijd alleen heb moeten doen. Ik wil financiële veiligheid omdat mijn ouders altijd ruzie hadden over geld. Ik wil mijn kennis met anderen delen omdat ik er niet tegen kan om mensen te zien lijden…
Blijf jezelf de vraag stellen: Waarom? Totdat je in herhaling valt en geen nieuw antwoord op die vraag kunt geven. Je bent dan bij de basisaanname. Voel dit. Herhaal deze aanname voor jezelf, schrijf het op. Kijk ernaar. Maak contact met je lichaam. Sluit wellicht even je ogen, adem een paar keer rustig in en uit terwijl je focust op de aanname. Waar voel je het in je lijf? Is er een fysieke sensatie, of een emotie? Laat het er zijn, zonder er iets aan te willen veranderen. Erken het, zelfs als het misschien een beetje onprettig voelt.
Van basisaanname naar levensdoel
Bij het antwoord: ik heb het altijd alleen moeten doen, kan de basisaanname bijvoorbeeld zijn: ik ben het niet waard. Dat is pittig, maar ook helend. Vanuit Systemisch Werken gaan we ervan uit dat helen zit in het erkennen van dingen. Er ruimte aan geven, het zien, het er laten zijn, en als het kan er liefde aan geven. Het mooie ervan is dus dat je helemaal niet in heftig schaduwwerk hoeft te duiken, en diep in je traumas hoeft te graven of je ziel hoeft te ontleden. Alleen al het zien kan genoeg zijn.
Iedereen draagt basisaannames met zich mee, en vaak meer dan een. Je kunt deze oefening dus een paar keer herhalen om zo bij alle aannames te komen, en geloof me: je geeft jezelf hier echt een groot cadeau mee. Want vanuit jouw basisaannames kun je jouw purpose gaan vormgeven. Ik geloof er namelijk heilig in dat onze schaduwen, ons lijden, en de lessen die we leren 100% verweven zijn met ons levensdoel.
Dus als de basisaannames bijvoorbeeld zijn: ik ben het niet waard, geld is gevaarlijk, en ik ben hier om de wereld een beetje mooier te maken, dan heb je een prachtig startpunt om jouw missie en visie uit te stippelen. Wellicht ben je een coach, en wordt hiermee duidelijk dat je je erop gaat richten om andere ondernemers te helpen in hun kracht te staan en meer financiële vrijheid te ervaren. Of misschien ben je een yoga-docent en is jouw drive om anderen te helpen in contact te komen met zichzelf, en bedenk je een uniek online concept waarmee je de lessen betaalbaar maakt, een grote groep kunt bereiken, en jij ook een prachtig inkomen genereert.
Dit is wat het ondernemerschap zo veel potentie geeft, want wanneer we ondernemen vanuit hart en ziel, dan is werk geen werk meer — dan is het een vehikel voor zelf-expressie en heling. Heling van Zelf, en van het Collectief. Wanneer jij het ondernemerschap vanuit dat oogpunt benaderd, zul je zelf een prachtige reis gaan maken waarbij je dichter bij jezelf gaat komen, je groeit als persoon, en je jouw niche deze prachtige kennis kunt meegeven.
Dus nogmaals: kijk naar je basisaannames in relatie tot jouw vak. Zitten deze op een lijn? Zo niet, hoe kun je deze dan met elkaar verbinden? Werk dit voor jezelf uit om zo dichter bij je missie en visie te komen. En no worries, dit hoeft niet in steen gehouwen te worden! Als mens zul je voor altijd evolueren, en jouw purpose mag (en moet!) meebewegen.
Verbind je purpose met je publiek
Wanneer je duidelijk hebt wat jouw purpose is voor jouw onderneming, dan pas kun je gaan kijken naar wat jouw niche is. Misschien ben je deze one-liner wel eens tegen gekomen: je bent je eigen niche. In mijn optiek is het niet een dusdanige wetmatigheid dat een ondernemer niet succesvol kan zijn als ze zelf niet bij hun niche horen, maar het helpt wel! Je bent dan ervaringsdeskundige, en zeker als solopreneur is het dan veel makkelijker om je onderneming op elk niveau vorm te geven.
Bij het kiezen van je niche kijk je dus wederom in eerste instantie naar jezelf, voordat je externe factoren in je besluitvorming betrekt. Een goed startpunt is om te kijken naar jouw vakgebied of industrie
Onder welk vakgebied/industrie zou je jouw werk categoriseren?
Wat trekt jou aan in dit vakgebied/industrie? Waar gaat jouw hart sneller van kloppen? En waar voel je juist weerzin?
Voorbeeld: Zoë werkt in de GGZ. Wanneer ze nadenkt over het werken binnen deze industrie, dan wordt ze enthousiast van:
Werken met groepen
Ze krijgt vlinders in haar buik als ze nadenkt over een eigen praktijk, waarbij ze los van verzekeraars haar eigen programma’s kan ontwikkelen
Samenwerken met andere therapeuten:
Uitwisselen van kennis, samen sparren
Community
Ze wordt allergisch van protocollen en “productie draaien”
Zoë’s purpose (in relatie tot het hierboven genoemde voorbeeld van de basisaanname, en na het vragen van velen Waaroms) blijkt te zijn dat ze vrouwen wilt helpen die uit een ongezonde relatie komen, en ze te begeleiden in hun helingsproces en evolutie naar (financiële) zelfstandigheid.
Zoë is haar niche. Ze heeft zelf jarenlang in een toxische relatie gezeten, is daaruit gekomen, en heeft daarna weer een leven kunnen opbouwen. In haar familiesysteem zit ook een patroon van vrouwen die in ongezonde relaties terecht komen.
Het is nu dus eigenlijk al duidelijk wat Zoë’s opzet en niche zijn. Ze gaat in haar netwerk op zoek naar andere gelijkgestemde therapeuten en coaches die interesse hebben om een kleine, zelfstandige groepspraktijk te starten. Ze richten zich op vrouwen die uit ongezonde en geweldadige relaties komen en in financieel zwaar weer zitten.
Het belang van een holistische benadering
Wanneer je je niche hebt gevonden, ga je je op hen afstemmen. Dit kun je op verschillende manieren doen. Je kunt het technisch aanpakken, door research te doen, in de cijfers te duiken, ChatGPT om advies vragen, en surveys en interviews af te nemen. Dit is niet alleen waardevol, maar ook essentieel. Vanuit een holistische benadering gaan we er daarnaast van uit dat een mens, een bedrijf, en de wereld uit verschillende lagen en dimensies bestaan. Ik ben daarom voorvechter van het niet alleen maar kijken naar data, algoritmes, en AI (waar wereldwijd al jaren de nadruk op ligt), maar dat we het menselijke, en voor sommigen zelfs het spirituele, in ons werk (her)introduceren.
Naast het kwantitatieve en kwalitatieve onderzoek is het daarom ook van belang om intuïtieve en holistische tools te gebruiken. Het mooie van “je bent je eigen niche” is dat je in jouw ervaringsdeskundigheid diep contact kunt maken met jouw doelgroep en waar hun interesses liggen, wat ze nodig hebben, waar ze aan willen werken, wat hun aanspreekt, etc. Pak er daarom een journal bij, doe een visualisatie meditatie, een tarotlegging, een oefening met vloerankers, duik in je Human Design, maak een transcendentale reis… alles wat je maar wilt om je op zielsniveau met je niche te kunnen verbinden. Doe je dit, dan verbind je je vanuit het quantum-veld met jouw ideale klant, en manifesteer je dus eigenlijk je perfecte bedrijfsplan, marketingstrategie, of content roadmap. Met een holistische aanpak zorg je ervoor dat je altijd op een authentieke manier in verbinding staat met jouw Zelf, je onderneming, en het publiek.
Kom in actie
Hoe vertaal je dit nu allemaal naar een duidelijk plan van aanpak? Door al je bevindingen uit te werken in een bedrijfsplan, marketingstrategie, sales strategie, en brand guide. Ik hoor je denken: “Wat een hoop werk! Ik wil nu met m’n purpose aan de slag!” En dat kan ook! Sterker nog, zo moet het ook. Je hoeft niet weken- of maandenlang voorwerk te doen voordat je aan de slag kunt. Onthoudt: alles in het leven is een proces — we leren gaandeweg, en dat geldt voor alles en iedereen. Dus begin vooral, experimenteer, kijk wat werkt en wat niet, en leer van je “fouten”.
Ik het geval van Zoë en haar praktijk, beginnen ze ermee dat ze hun content en algoritme zodanig gaan inrichten dat ze vrouwen aantrekken die op zoek zijn naar informatie rondom relaties (toxische relaties, mishandeling, scheiding/het beëindigen van een relatie), het regelen van praktische en financiële zaken na het beëindigen van de relatie, heling na het beëindigen van de relatie, en zelfliefde in de context van een patroon waarbij vrouwen de “verkeerde” partners blijven aantrekken. Zie je hoe specifiek dit is? En dat sommige woorden zichzelf herhalen? (Keywords en SEO!). Zo ver moet je dus gaan. Dit is dus niche.
Met het lezen van dit artikel heb jij nu ook een startpunt gemaakt. Neem je inspiratie mee naar je volgende stappen, definieer je niche, en bouw daarop voort. En echt: niets staat in steen geschreven, maar zie het als het kiezen van een richting. Je weet pas of iets werkt als je het probeert.
Mocht je hier toch wat hulp bij kunnen gebruiken, stuur dan vooral een berichtje, en dan kijken we samen wat de opties zijn ♡
Liefs,
Josephina